Ticker

100/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

[RAK BUKU] Aisyah Ikon Isteri Solehah


   
Aisyah Ikon Isteri Solehah


Penulis ; Ku Muhammad Asmadi Ku mohamad Saad Dan Nor Syahida Ahmad

Terbitan : Must Read Sdn Bhd
Harga : RM15.90 (Semenanjung malaysia)
RM18.90 (Sabah/Sarawak)

Buku ini menceritakan perjalanan hidup Aisyah binti abu bakar penyeri hidup rasulullah SAW selepas kewafatan baginda Khadijah RA bermula dari saat kelahiran hinggalah wanita hebat ini menghembuskan nafas terakhirnya.

Aisyah dikenali sebagai ikon isteri solehah, pendakwah,pendidik dan pemberi motivasi.selain ketokohan Aisyah RA juga terselah dalam bidang tafsir,fiqh,sastera dan perubatan sehingga beliau digelar al-mukatstsirin yang bermakna 'orang yang banyak meriwatkan hadis'.

Buku ini dimulakan dengan nasib wanita di zaman jahiliah,islam dan wanita,keistimewaan wanita dalam islam dan kehebatan wanita pada zaman islam.ia disusuli dengan kelebihan Aisyah RA,keindahan akhlaknya yang pemurah,tekun beribadah dan 'penyabar; siapa yang menjadi muidnya dan pandangan sahabat terhadap ketinggian ilmunya.

lebih menarik,buku ini turut mengupas secara ringkas kisah bahtera hidup Aisyah RA SAW untuk dijadikan panduan termasuk tip rumah tangga bahagia buat suami dan isteri.untuk mengetahui apakah 12 pesanan rasulullah SAW buat para isteri yang masih pratikal hingga sekarang,jangan lupa dapatkan buku kecil setebal 124 halaman ini.

sekian terima kasih

Catat Ulasan

0 Ulasan