Ticker

100/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

RESEPI : Sardin roll



Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera



RESEPI : Sardin roll






RESEPI : Sardin roll    |   Anda mesti tahu apa itu sardin? Sardin hanya boleh didapati di dalam tin , pelbagai jenama dan jenis sardin dalam tin ada di jual , saya suka sangat makan sardin jenama yang popular iaitu SARDIN CAP AYAM BRAND .....



untuk membuat kuih SARDIN ROLL ini saya hanya menggunakan jenama SARDIN yang murah dan berkualiti , tak kisahlah apa sekali pun jenama sardin tersebut , yang penting sedap di makan dan kena dengan selera tekak masing-masing, terpulang pada anda hendak pilih SARDIN jenama apa pun , ikut selera masing-masing ....







Sardin roll

Sekilo tpg gandum
200 gm tpg jagung
2sdk garam
2 sdb gula
Secawan minyak
3 sudu besar marjerin
Air 500ml/secukup

Panaskan minyak + marjerin
Gaul semua bahan lain
Masuk kan minyak yg telah dipanaskan...gaul biar berserbuk...beware panas
Masukkan air sikit2,jgn terus tuang semua..
Uli sampai sebati,perapkan adunan 15 - 20mnt..
Boleh canai letak inti n roll it

Petua: kalau x nak tumbuh pop kat sardin roll tu jgn goreng dgn minyak yg terlalu panas..api slow je yer..baru masak elok...kaler pun cantik
Selain tu boleh bakar dlm oven kejap sebelum goreng...insyaAllah nnti kulit licin n flawless...hahahha

Bahan inti
1 tin besar sardin...buang sosnya
Dua senduk cili kering yg telah di blend ngan bawang putih+merah
3 labu bawang holland didadu

Tumis cili dgn sedikit minyak...sikit je...nanti oily
Masuk sardin penyek2 buar hancur
Masuk gula n garam cukup rasa
Masuk bawang...kacau hingga bawang sedikit layu dan kering sedikit...





 

* Kredit utk resepi Pn.  Badariah.
Jom ajak kawan-kawan sekali join telegram @ResepiDuniaMasakan



Sekian " Terima Kasih " ....

Catat Komen

0 Ulasan