Ticker

100/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

PETUA ORANG DAPUR



Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


PETUA ORANG DAPUR 






PETUA ORANG DAPUR   |    Mesti banyak bahan bahan mentah masakan seperti lengkuas,halia,kunyit dan serai ...

Dah siap masak ke tu? 
Bahan-bahan masak simpan di mana?






Hari itu nak share cara simpan lengkuas, halia dan kunyit hidup ini supaya kekal lama. Tapi Tak sempat pulak. Maaflah ye kalau yang ternanti-nanti....

Tapi ada yang dah tahu. Saya kongsikan  untuk yang belum tahu ok.






Bagus sebenarnya tips ni, lagi - lagi yang semua kena beli. Kalau mengali dalam tanah belakang umah saja, tidak apa. Nak guna pergi ambil yang fresh saja. Tapi ini pun freshhh juga tau ...

Makcik - makcik tiga beradik ni, kalau biarkan macam itu sahaja, memang cepat kecut. 
Sayangkan. Kalau rendam air, nyamuk pulak suka...

Lagi pun bukan guna setiap hari.

Jadi,ini tipsnya.

1 - cuci bersih-bersih yang kita hendak simpan . (Kalau beli dekat pasar, memanh sudah bersih)

2 - masukkan ke dalam bekas kedap udara. Tupperware ke, ecoware ke, murahware ke, suka hati anda.

3 - masukkan air bagi tenggelam semua atau penuh bekas. Air paip ke air tapis ikut suka hati...

4 - tutup kemas-kemas, simpan dalam peti ais.

5 - Pastu kena selalu tukar air. 2 hari sekali pun sudah ok. Kalau tak nanti air jadi keruh, pastu berlendir. Tak fresh la nanti.

Ketahanan lama mana, tidak pasti lagi. Stakat saya buat ini, lengkuas dan halia itu sudah 3 minggu. Kunyit hidup dah sebulan. 

Ada yg kata boleh tahan 2-3 bulan. 

Cubalah yer ! 

#HimpunanPetuaIlaSahira

Credits By :

Jemput kawan join👇
@KelasMasakanTicerIla


Sekian " Terima Kasih " ...

Catat Ulasan

0 Ulasan