Ticker

100/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

TIPS AGAR RAJIN MENGERJAKAN SOLAT


Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


TIPS AGAR RAJIN MENGERJAKAN SOLAT
TIPS AGAR RAJIN MENGERJAKAN SOLAT   |  Sebagai seorang umat Islam,Kita Di wajibkan menunaikan solat 5 waktu,sehari semalam,saya ada tips bagaimana hendak rajin MENGERJAKAN SOLAT .....  


TIPS AGAR RAJIN MENGERJAKAN SOLAT

1 - Ketika datang azan, bicaralah pada diri sendiri, dengan mengingatkan diri kita, bahawa kita sudah berumur...maka solatlah dan perbanyakkanlah amal.

2 - Ketika datang azan, bawalah fikiran kita ke tanah perkuburuan, dan nasihati diri sendiri sedia atau tidak sedia, kita pasti akan jadi penghuni kubur, maka solatlah.

3 - Malulah kepada Allah, jangan sampai kita meninggalkan solat. Kerana setiap hari kita selalu menikmati rezeki darinya dan selalu di beri nikmat, maka solatlah.

4 - Malulah pada diri sendiri, jika melihat orang yang sudah uzur, dan yang memiliki kekurangan fizik, namun mereka tetap istiqomah mengerjakan solat.

5 - Berusaha menjadikan solat sebagai keperluan, kerana kita perlu syurga-Nya, ampunan-Nya dan rahmat-Nya.

6 - Harus tetap menunaikan solat, agar terhimpun ke dalam golongan hamba yang beruntung.

Selepas membaca ini, anda mempunyai pilihan untuk kongsikan agar dibaca dan diamalkan oleh orang lain atau anda boleh juga sekadar membiarkan saja tulisan ini tidak dipedulikan sesiapa. 

Namun alangkah beruntungnya jika ilmu yang kita kongsi akan sentiasa bergerak lantas menjadi amal kebaikan untuk kita di dalam diam.

Ya Allah saya doakan sesiapa saja yang sedang membaca ini jadikanlah mereka, ahli keluarga mereka dan keturunan mereka orang-orang yang taat dalam mendirikan solat kepada Mu.

AamiinSekian " Terima Kasih " ....

Catat Ulasan

0 Ulasan