Ticker

100/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

MAHKLUK PALING CHILL DALAM BERSAHABAT...Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


MAHKLUK PALING CHILL DALAM BERSAHABAT... 

MAHKLUK PALING CHILL DALAM BERSAHABAT...    |     Jika menulusuri persekitaran suasana alam liar, pastinya kita tahu bahawa spesis haiwan bernama Badger adalah mahkluk yang paling "Cinggey' didalam dunia.kiranya Badger ni paling pailang laa samada singa ,rimau, buaya dan lain lainnya tak pernah si Badger ni rasa gerun nak melarikan diri.siap dijerkahnya singa tu oleh badger. 

MAHKLUK PALING CHILL DALAM BERSAHABAT... 


Yuuupp  ,Badger bukanlah haiwan yang spoting apatah lagi nak dijadikan "Pet" sebagai haiwan peliharaan untuk kita.tapi info dibawag nie adalah berlawanan dengan sifat Badger tu sebab haiwan ni  ,semua jenis dia berkawan.tak kiralah samada buaya ke, singa ke, harimau ke atau zirafah sekali pun semuanya dia layan aambil buat riak muka poyo secara slumber jee dok bersantai kat tengah tengah kawanan buaya 6-7 ekor tu di tepi sungai!

Capybara atau nama sinonimnya dipanggil sebagai "Tikus Rodent" mempunyai ciri ciri bentuk fizikalnya yang bulat secara memanjang. 

Tikus Rodent ini merupakan spesis tikus yang paling terbesar didunia yang memiliki bulu lebat berwarna coklat kemerahan di bahagian atas badan dan warna coklat kekuningan di bahagian bawahnya pula .


Tikus Rodent "Capybara" dewasa mampu membesar sehingga  106 ke 134 sm (3.48 hingga 4.40 kaki) manakala purata keberatannya ialah  35 hingga 66 kg (77 hingga 146 lb) .

Tikus Rodent Betina kebiasaannya lebih besar berbanding daripada yang jantan. 

Purata Berat paling tertinggi pernah direkodkan ialah 91 kilogram.  (201 lb) dimiliki oleh Tikus Rodent betina daripada Brazil selepas Rodent jantan  dari pada Uruguay pula ialah 73.5 kg (162 lb)


Purata umur jangka hayat yang dimiliki oleh Tikus Rodent daripada 8 ke10 tahun setiap seekor


Harga purata didalam pasaran baginya dianggarkan sekitar USD $1,000 hingga ke USD $3,000.  kebiasaannya harga Rodent betina lebih mahal berbanding jantan. 

Untuk  rujukan harga pasaran ::
https://www.thesprucepets.com/pet-capybaras-giant-guinea-pigs-4101211


Habitat Tikus Rodent dapat ditemui di sekitar Panama, Colombia, Venezuela, Guyana, Peru, Brazil, Paraguay, Argentina Timur Laut dan Uruguay.

Kesesuaian untuk kawasan persekitaran habitatnya mendiami di dalam hutan tebal di sekitar sungai, tasik, kolam, paya dan paya.


P/s :: ado beberapa gambor cappybara untuk pembuktiannya didalam hubungan berkawan dengan semua jenis haiwan liar! 😁😁😁

Link ::
https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/cabybara-facts

-RVKXIV-

Sekian " Terima Kasih " .....


Catat Ulasan

0 Ulasan